75 ÉVE HAZÁJUKBÓL ELŰZÖTTEK

2021.11.28.

75 ÉVE HAZÁJUKBÓL ELŰZÖTTEK

A Rheingau Echo november 11-i számában két Mucsiból elűzött lakos, Georg Fuchsberger és Irene Hirschmann történetét mutatta be.

Irene 1940-ben született Mucsiban és 7 éves volt, mikor nagyapjával kitelepítették. 1948-ban Kiedrichben telepedtek le. "A mai napig összejárnak a kitelepítettek Rheingau borvidéken, különösen a mucsiak" - meséli Irene.
Georg Fuchsbergert (93) 18 évesen üldözték el szülőföldjéről. Eltvilleben telepedett le és ott ismerte meg feleségét, a závodi születésű Veronikát (90). 1951. október 27-én házasodtak össze és a múlt hónapban ünnepelték 70. házassági évfordulójukat. Georg Fuchsberger és a többi mucsi kitelepített új hazára talált Eltvilleben, melynek klímája nagyon hasonlít a szülőföldjükére. Megemlít még az újságcikk két fontos eseményt, mely kapcsán Georg Fuchsberger több busznyi elszármazott utazását szervezte meg szülőföldjükre: az 1992-es emlékműavatást és az 1996-os 50 éves kitelepítési évfordulót Mucsiban. Elmondása szerint a mucsi kitelepítettek az egész világban szétszóródtak, de a még élők és leszármazottjaik a mai napig kapcsolatban vannak egymással.

A cikkek nagyítható változatban:

vissza