Jubileumi délután 2021.

2021.09.30.

2021. augusztus 28-án színes programokkal ünnepeltük alapítványunk fennállásának 10. évfordulóját.

Alapítványunk 2021. évben ünnepelte fennállásának 10. évfordulóját. Méltó ünnepünkhöz a Nemzeti Együttműködési Alap, sikeres pályázatunkat követően, 265.000.- forint összeggel támogatta.

Nagy érdeklődés övezte az augusztus 28-án Mucsiban megrendezett sváb viseleti babakiállítást.
Till Jánosné Marika különleges gyűjteményét és alkotásait mutatta be a közönségnek.
A kiállításon az alább viseletek kerültek bemutatásra Tolna megyéből: Mucsi (2 db), Hőgyész, Závod, Nagymányok, Murga, Ladomány (3 db), Kisdorog, Tevel, Zomba (2 db), Kurd, Mucsfa, Aparhant, Kakasd, Bonyhádvarasd, Szakadát (2 db), Diósberény, Szárazd és ezen kívül néhány hétköznapi viselet és saját pacskerek kb. 28 falu mintái alapján.
A sváb viseleti babakiállítás alkalmára elkészült két mucsi ruha kicsinyített mása. Ebből az egyik babát Marika a falunak adományozta. Az eredeti ruha tulajdonosa az 1924-ben Mucsiban született Hilbert Ádámné Eng Katalin. Az eredeti ruhát és a babát Eng Katalin unokája, Hilbert Viktória állandó kiállítási darabként gondosan őrzi az Együtt Mucsiért Alapítvány által fenntartott Helytörténeti Múzeumban Mucsiban.
Fürtös György ásványvadász és ásványtímár interaktív ásványkiállítása is nagy nézettségnek örvendett. A mucsi gyökerekkel rendelkező, jelenleg Debrecenben élő Gyuri bácsi gyűjteményének eszenciáját mutatta be nekünk Mucsiban, az iskola múzeumban. Kétfajta borostyánt is megnézhettünk: a balti borostyánt, amit a Balti-tengerből mosta ki a víz, 35 millió éves lehet, és egy legfeljebb 10 millió évest, aminek a színe is más. Vannak ásványai, melyek germicid lámpa segítségével fantasztikusan világítanak vagy piritek a komlói bányából. Máramarosi gyémántot is hozott, ami valójában kvarckristály, de gyémántnak hívják, mert nagyon tiszta ásvány. Talált Ausztriában jáspist a patakban. Megnézzük még a megalodont, az őscápa megkövesedett fogát. Gyűjtött Fonyról faopálokat, Pécsbányáról görgetegkőt, Arizónából egy megkövesedett fatörzs darabját. Felsőpetényből aragonitot, Erdőhorvátiból egy meteoritot hozott, amelynek megolvadt fém a külseje. Láthattunk még Telkibányából opált és a gyerekek „aranymosás”-ban (piritmosás) vehettek részt.
A délután folyamán ifj. Fürtös György közreműködésével poharakra és üvegekre gravírozhattak maguk által megálmodott ábrát, feliratot. 
A délután záróeseményét,  István a király rockoperából a Szállj fel szabad madár című műve nyitotta a mucsi római katolikus templomban. Az ünnepi megemlékezésen felcsendült még többek között részlet „A fejedelem” rockoperából, az Ismerős Arcoktól a Nélküled vagy Bach-Gounod Ave Maria-ja. Idén is vastaps zárta a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek műsorát.

vissza

Hozzászólások

Név:
E-mail cím:
Hozzászólás:
A cikkhez még nincs hozzászólás.
Legyen Ön az első hozzászóló!